Skip to Content

Energi og mennesker

15. oktober 2024 etter
Energi og mennesker
Tage Skotvold

Se for deg disse to situasjonene:


Scenario a: En tydelig irritert leder går inn i rommet. Hun setter seg tungt ned, unngår øyekontakt, og begynner møtet med en kald og kritisk tone: “Vi har mye å gjøre, og det går for sakte. Vi må virkelig skjerpe oss.” Når noen kommer med forslag, avbryter hun raskt: “Det fungerer ikke. Vi har ikke tid til det.” Rommet fylles straks med en tung, anspent stemning. Folk nøler med å si noe, og du sitter stille, usikker på om det er verdt å dele dine tanker.



Scenario b: Lederen går inn med et varmt smil. Hun åpner møtet med: “Hei, alle sammen! Jeg ser hvor hardt dere har jobbet, og jeg er så stolt av det dere har oppnådd!” Full av energi, roser hun teamet og engasjerer seg i alles ideer. Når noen kommer med forslag, sier hun: “Fantastisk! La oss bygge videre på det – jeg tror virkelig vi kan få til noe bra her!”



Er det noen tvil om hvilken lederstil vi alle foretrekker?

Når vi snakker om energi i en bedrift, er det mange som peker på lederne som ansvarlig for en positiv eller negativ energi. Selv om ledere helt klart setter tonen, kan enhver person påvirke arbeidsmiljøet – positivt eller negativt – gjennom sin holdning, sitt engasjement, og måten de møter dagen på. Sannheten er derfor at alle ansatte spiller en rolle i å forme energien.

Ledelsen har likevel et stort ansvar for å sikre riktig retning. Om lederen er en surpomp, kan han eller hun virkelig forvente noe annet fra resten av teamet?

Smittsom energi

De beste lederne har en smittsom positiv energi (Harvard Business Review)

Emosjonell smitte betyr at følelser og holdninger overføres mellom mennesker. Dette kan innebære en kollega som starter dagen med positiv energi, og som gjennom sin entusiasme løfter stemningen for hele gruppen. På samme måte kan en person med negativ energi dra ned moralen og hindre fremgang. 

Det har faktisk noe å si at du tar deg bryet å slå av en prat, eller si hei til dine kollegaer når du kommer på jobb.

Jeg tror også det er viktig at det er viktig at energien kommer fra et ektefølt sted. De som prøver seg på positiv energi men egentlig har underliggende negativ energi blir raskt avslørt. Ikke undervurder mottakerne.

 “Hvorfor” er kilden til energien

De aller fleste i vårt moderne samfunn har et enormt privilegium. 

Hvis vi jobber i et giftig arbeidsmiljø, kan vi alltids finne oss en ny arbeidsplass. 

Hvis vi har valgt feil yrke, kan vi videreutdanne oss. 

Så, hva er grunnen til at du velger å bruke tiden din som du gjør? 

Simon Sinek poengterer at de som har funnet sitt “hvorfor” – sitt formål – opplever en dypere motivasjon og energi som naturlig påvirker de rundt seg (Sinek, S. (2011). Start with why. Penguin Books.). 

Når alle i organisasjonen jobber mot et felles mål og forstår sin rolle i det større bildet, sprer energien seg gjennom alle lag av bedriften.

Mitt "hvorfor" er kort fortalt å inspirere kreativitet i andre for å oppnå det ekstraordinære. Når jeg møter kollegaer, potensielle kunder eller nye ansatte med ekte lidenskap og energi, merker jeg hvor positivt det påvirker dem. De engasjerer seg mer, stiller flere spørsmål og bidrar aktivt. Men jeg har også sett motsatt effekt tidligere – når energien er lav, blir det vanskelig å få engasjement. Hvis man lar en negativ energi utvikle seg til å en kontinuerlig lav energi kan det rett og slett rive i stykker det som binder en organisasjon sammen og være en vesentlig barriere for at kulturen kan utvikle seg i riktig retning.

Personer som føler eierskap til sitt arbeid og har en klar forståelse av hvorfor de gjør det, vil utstråle mer energi og inspirere andre til å gjøre det samme. 

Å finne ditt og de du jobber med sitt “hvorfor” er en spennende øvelse som gir mye verdi tilbake. 

Big tech har skjønt det(?)

Bedrifter som Google og Microsoft forstår viktigheten av å skape en positiv energikultur. De har implementert tiltak som fysiske aktiviteter, meditasjon og regelmessige pauser for å sikre at de ansattes energi forblir høy. Slike tiltak bidrar ikke bare til individuell trivsel, men skaper også beviselig en kultur der folk støtter hverandre og jobber sammen mot felles mål.

Hvordan kan energien forbedres?

For å bygge en arbeidskultur med høy energi kan du ta disse tre enkle stegene:

  1. Eierskap: Sørg for at alle ansatte forstår hvordan deres individuelle innsats bidrar til deres og bedriftens overordnede mål ("hvorfor"). Dette gir formål og driv.
  2. Gode vaner: Å ta vare på sin egen energi, enten det er gjennom trening, søvn eller mental balanse, er essensielt for å møte arbeidsdagen med positiv energi.
  3. Kultur: Bygg en kultur der alle er ansvarlige for energinivået i teamet. Dette kan være små tiltak som å gi konstruktive tilbakemeldinger, oppmuntre til sosial interaksjon, eller skape rom for refleksjon.

Allerede for over 2000 år siden snakket Aristoteles om energi som en av de grunnleggende kreftene som driver oss fremover. 

Energi – enten den er positiv eller negativ – er det som knytter oss sammen og påvirker hva vi kan oppnå. 

Når vi forstår hvordan vi påvirker hverandre, kan vi bevisst velge å skape et miljø der vi inspirerer og løfter hverandre mot felles mål.

Energi og mennesker
Tage Skotvold 15. oktober 2024
Share this post
Arkiver