For over 2000 år siden var det en kar som het Aristoteles som funderte fælt på dette med målsetting. Han fant ut at målsetting handler om mer enn bare å sette seg et mål – det handler om å forstå hvorfor vi setter det målet.
I Aristoteles sin filosofi forklarer han hvordan han så på naturen og menneskene. Alt han observerte hadde et formål, et telos. Denne ideen kan også hjelpe oss med å forstå hvordan vi kan bli mer bevisste og målrettede i livet.
Aristoteles mente at alle ting i naturen har et innebygd formål, eller telos, som forklarer deres eksistens og utvikling. Han brukte ofte eksemplet med et eikenøtt, som har som sitt telos å bli et eiketre. På samme måte mente han at hvert menneske har sitt eget formål, og at å forstå dette formålet er essensielt for å leve et godt liv.
Men hvordan kan vi bruke dette i vår egen målsetting?
Hensikt styrer retningen
Når vi setter oss mål, er det lett å fokusere på resultatet – om det er å fullføre et prosjekt, oppnå et karrieremål, eller å trene mot et maraton. Men Aristoteles ville hevde at vi også må forstå hvorfor vi vil oppnå disse tingene. Hva er det vi virkelig prøver å realisere i oss selv? Hvilket større formål tjener dette målet?
For eksempel, hvis du trener til et maraton, er det kanskje ikke bare for å løpe 42 kilometer. Kanskje det handler om å teste din egen disiplin, styrke kroppen, eller rett og slett føle mestring. Ved å forstå telos bak målet, kan du også navigere de utfordringene som dukker opp underveis.
Form og funksjon: å finne din egen vei
For Aristoteles var en annen sentral del av teleologien at alle ting har en iboende ergon, eller funksjon. For et menneske mente han at denne funksjonen er å bruke vår rasjonelle kapasitet til å leve et dydig liv. Selv om vår moderne forståelse av menneskelivet er mer mangfoldig, kan vi fortsatt trekke på ideen om at hvert menneske har en unik vei – et mål som passer til vår natur og funksjon.
Når du setter deg mål, er det viktig å reflektere over hvordan disse målene passer til din personlige funksjon og verdier. Dette vil hjelpe deg til å forbli motivert og gi deg en dypere følelse av mening i prosessen.
Hierarki i målsetting
Akkurat som Aristoteles mente at naturen hadde en hierarkisk struktur der alt tjener en høyere hensikt, kan vi også se på våre mål på en lignende måte. Kortsiktige mål – som å gjennomføre dagens treningsøkt – eksisterer for å støtte de langsiktige målene, som å fullføre et maraton eller opprettholde en sunn livsstil. Ved å organisere målene dine i en hierarki der hvert trinn fører til noe større, kan du sikre at små, daglige handlinger har en tydelig forbindelse til dine overordnede formål.
Moderne forskning støtter viktigheten av hensikt
Selv om Aristoteles’ idé om teleologi stammer fra gammel filosofi, har moderne forskning innen psykologi og nevrovitenskap fremhevet betydningen av å ha et formål. Studier viser at mennesker som setter mål som er forankret i et dypere formål eller mening, har større sannsynlighet for å oppleve velvære, motivasjon og utholdenhet i møte med utfordringer.
For eksempel viser forskning fra psykologer som Edwin Locke og Gary Latham at spesifikke og meningsfylte mål fører til høyere ytelse sammenlignet med generelle mål. Dette er kjent som Goal-Setting Theory (GST), og viser at klare, utfordrende mål som er meningsfulle fører til bedre resultater. Men det er ikke nok bare å ha et mål – det må også ha en indre verdi for å være virkelig motiverende.
Formål og helse
Forskning innen helsepsykologi viser også en klar kobling mellom å ha et livsformål og fysisk helse. Studier har for eksempel funnet at personer med et klart definert formål i livet har lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og lengre levetid. Dette støttes av en studie fra 2014 publisert i The Lancet, som viste at eldre mennesker med sterkere livsformål hadde lavere risiko for tidlig død. Dette understøtter Aristoteles’ idé om at det å leve i tråd med sitt naturlige formål ikke bare handler om å leve et dydig liv, men også om å oppleve en form for helhetlig velvære.
Hvordan sette mål som gir mening
Moderne studier på målsetting understreker viktigheten av å knytte målene dine til en større hensikt, akkurat som Aristoteles foreslo. Dette kan gjøres ved å stille deg selv noen viktige spørsmål:
- Hvorfor er dette målet viktig for meg?
- Hvordan passer det inn i det store bildet av mitt liv?
- Hvilke verdier støtter dette målet?
Når du klarer å besvare disse spørsmålene, har du ikke bare satt et mål – du har også forankret det i en dypere mening som vil hjelpe deg å holde fokus og motivasjon, selv når det blir utfordrende.
Oppsummert
Aristoteles’ tanker om telos og funksjon gir oss et nytt perspektiv på målsetting. Det handler om mer enn bare å oppnå et konkret resultat – det handler om å forstå hva det er vi virkelig ønsker å oppnå og hvorfor. Moderne forskning støtter denne ideen ved å vise at mål forankret i et dypere formål er mer effektive og gir større velvære. Ved å fokusere på formål og mening i våre mål, kan vi skape en sterkere forbindelse til målene våre og oppleve en dypere tilfredsstillelse når vi oppnår dem.